Som en engel sendt fra HOME-START

IMG_6412

Det var næsten ikke til at tro! Da jeg kontaktede HOME-START, fortalte de at alle pressede familier med børn under skolealderen kan få hjælp via HOME-START – og at det eneste krav er, at du selv beder om den! Check og check! Jeg måtte knibe mig selv i armen, da koordinatoren fra Kolding, Bettina Lössl, havde uddannet det 2. hold frivillige og matchede mig med den mest fantastiske efterlønner, jeg kunne forestille mig.

Jeg kunne ikke det, jeg plejede at kunne. Faktisk følte jeg på det tidspunkt ikke rigtigt, jeg kunne noget som helst – andet end at prøve at få sovet. Så det var og er fortsat en helt ubeskrivelig gave for mig at vide, at Stina kommer hjem til mig hver tirsdag kl. 14.00-16.00 og hjælper med alt fra ‘vasketøj til frikadeller’, inden vi sammen henter Linus og Silas, som har fuldstændig styr på, at tirsdag er Stina-dag!

Se indslag om HOME-START i denne video og læs meget mere om, hvordan det gik med mig, efter jeg kontaktede HOME-START i Kolding. Jeg håber, det vil inspirere flere til at rette henvendelse eller melde sig som frivillig.

[expand title=”Læs hele min historie: Som en engel sendt fra HOME-START“]

Helt nede i støvet. Krybende på alle fire. Sådan følte jeg mig, da jeg i sin tid kontaktede organisationen HOME-START. Jeg var fuldstændig udmattet efter et surrealistisk forløb med for tidligt fødte tvillinger, 10 operationer fordelt på 4 familiemedlemmer, ekstremt behov for akut hjælp ifm. diverse sygehusindlæggelser, meget få timers sammenhængende søvn og … ja, jeg kunne fortsætte længe endnu. Jeg havde undersøgt alle muligheder for hjælp; Tvillinge-hjælpen er afskaffet i Kolding Kommune. For at komme i betragtning til Barnepigeordningen skal alle børn, der skal passes, have en diagnose – og det har ingen af vores 3 børn. Der tilbydes ikke rengøringshjælp til sygemeldte og jeg havde sågar talt med kommunen om muligheden for at finde en aflastningsfamilie, der ind i mellem ville kaste sig ud i en nat, hvor de ville blive vækket mellem 10 og 15 gange. Men her skal dine børn være visiteret til Handicapafdelingen for at komme i betragtning. Egentligt havde jeg heller ikke lyst til at overlade mine børn til fremmede mennesker, for det kunne nemlig ikke være et vennepar eller nogen i familien, der kunne blive betalt for at passe vores børn om natten, så vi kunne prøve at sove igennem. Vores eget netværk har heldigvis været helt fantastisk, men vi havde allerede trukket så meget på bedsteforældre og venner, at vi syntes vi havde nået grænsen for, hvor meget mere, vi kunne spørge dem om – de skulle jo også kunne fungere i deres hverdag. Min søvn var til sidst så smadret, at jeg faktisk ikke rigtig kunne sove, hverken om natten eller om dagen.

Samtidig blev det sværere og sværere for mig at overskue at bede om mere hjælp, for jeg faldt lige som altid mellem to stole.

Men ikke hos HOME-START!

Mine sidste kræfter blev brugt på en ansøgning, som blev mødt af den mest empatiske koordinator fra Kolding, Bettina Lössl. Jeg var lykkelig over at høre, at alle pressede familier med børn under skolealderen kan få hjælp via HOME-START – og at det eneste krav er, at du selv beder om den! Check og check. Det var næsten ikke til at tro. Jeg måtte knibe mig selv i armen, da HOME-START i Kolding havde uddannet det 2. hold frivillige og Bettina Lössl matchede mig med den mest fantastiske efterlønner, jeg kunne forestille mig. Stina Lønn er tidligere SFO-leder på Bakkeskolen her i Kolding og hun havde meldt sig som frivillig, da hun havde overdraget sit arbejde på Bakkeskolen til hendes nu tidligere souchef. Så nu ville hun gerne de næste minimum 6 måneder besøge mig 2 timer en eftermiddag om ugen. For bare at være der. Yde praktisk hjælp. Og ikke mindst være moralsk opbakning til mig som mor, der ofte i kampen mod søvnmanglen oplevede mig selv som utilstrækkelig og mindreværdig. Jeg kunne ikke det, jeg plejede at kunne. Faktisk følte jeg ikke rigtigt, jeg kunne noget som helst – andet end at prøve at få sovet. Så det er en helt ubeskrivelig gave for mig at vide, at Stina kommer hjem til mig hver tirsdag kl. 14.00-16.00 og hjælper med alt fra ‘vasketøj til frikadeller’, inden vi sammen henter Linus og Silas, som har fuldstændig styr på, at tirsdag er Stina-dag!

IMG_7881

Ret hurtigt kom jeg i en god udvikling og blev interviewet til JydskeVestkysten omkring HOME-START. Artiklen hedder Stina støtter mig på vej op ad bjerget og kan læses i sin helhed på jv.dk. Jeg har også deltaget sammen med Stina på et åbent seminar omkring ‘tidlig indsats’, hvor hovedsageligt kommunale folk kunne lytte til oplæg om emnet set fra en professors, Fond-bestyrers og kommunernes side. Selvfølgelig med fokus på at HOME-START projektet endnu kun findes i nogle af landets kommuner. Stina og jeg kunne supplere med en ‘virkelig historie’, som absolut understregede at helt almindelige familier pludselig kan havne i en situation, hvor der opstår behov for en hjælp, som lige nu kan være ret svær at finde. Behovet for initiativer som HOME-START blev synliggjort med bl.a. Bettinas succeshistorie omkring rekruttering af frivillige og antallet af Kolding-familier, som pt. får hjælp. I Odense var der på det tidspunkt en ret lang venteliste af familier, der havde ansøgt om hjælp, men endnu ikke blevet matchet med en frivillig, hvilket jo i sig selv viser, at der er behov for hjælp.

For mit vedkommende har hjælpen fra Stina og vores netværk i øvrigt betydet, at jeg ikke længere har behov for at sove en 3 timers middagslur hver dag. Jeg tør kaste mig ud i madlavningen, selvom jeg som oftest glemmer at putte salt eller en anden vigtig ingrediens i. Jeg har fået overskud til at tage fat om et omfattende oprydningsheat, som på mange måder alt for længe har holdt min stress i skak. Mine børn oplever at mor igen har overskud til at smile og endda grine engang i mellem og min mand kan se frem til forhåbentligt snart at have en raskmeldt kone igen. Jeg begynder at kunne hjælpe lidt med at handle ind, lave mad og engagere mig i de mange informationer og møder for forældrene i daginstitutionen og skolen. Det var en meget stor ting for mig, da jeg igen følte at jeg kunne engagere mig i min datters skolegang! Min store passion for dans har også igen få et en central rolle i min hverdag (Det er balsam for min sjæl:-). Jeg har i det hele taget genfundet modet på livet, fordi jeg ikke længere skal kæmpe mig igennem dagen. Jeg tager stadig en dag af gangen, fordi det har jeg faktisk kastet min kærlighed til i den her proces. Ikke alt kan planlægges eller forudses. Nødvendigheden af prioritering er mere tydelig for mig selv og min omverden; Jeg skal ikke gøre ting, bare fordi jeg kan. Tvært i mod har jeg i alt for lang tid gjort ting, som jeg faktisk ikke kunne. Så nu skal der prioriteres benhårdt for at sikre, at jeg kan fortsætte den gode udvikling. Og som Stina siger, sådan vil det nok også være et langt stykke tid efter, jeg bliver raskmeldt.

IMG_7853

Jeg vil med denne GODE HISTORIE gerne sætte fokus på, hvor lidt der faktisk skal til for at pressede familier føler sig forstået og hjulpet. Jeg har besluttet mig for ikke at fokusere på de gange jeg har måttet gå forgæves hos kommunen. I stedet vil jeg gerne fortælle, at jeg føler mig utrolig heldig, at jeg i et overraskende langt sygdomsforløb med belastningssyndrom har fået tilknyttet en person, der dedikerer 2 timer ugentligt af sin efterløns-tilværelse til mig og har overskud til at give en hjælpende hånd til en tvillinge-mor, der med sine kun 2 hænder (og et overloaded hoved, der gør selv madlavning til en særlig kunst), er dybt taknemmelig for at nogen har taget initiativ til at køre det her projekt i Kolding.

Den taknemmelighed mærkede jeg helt ind i hjertet, da jeg efter en efterårsferie-uge med 3 syge børn på skift, faktisk var parat til at aflyse Stinas besøg, fordi jeg havde brug for at hvile. Stina foreslog at hun kom lidt senere og selv hentede Linus og Silas i vuggestuen, så jeg kunne få et par timers søvn uden at skulle hænge i en klokkestreng. Bagefter fik vi lige vendt nogle ting, der rumsterede i mit hoved efter en henvendelse fra kommunen. Jeg fik et par gode råd fra en erfaren leder, der er vant til at håndtere medarbejdere med stress og blev lidt klogere på, hvordan jeg bedst kunne gribe tingene an.

Når jeg finder fodfæste på det bjerg, jeg er ved at bestige, er mit mål at jeg også kan give en presset familie en lille håndsrækning med stor værdi. Større værdi, end du forestiller dig!

Stina er som en engel sendt fra Himlen – eller i hvert fald HOME-START.

[/expand]

(Klik på linjen udfor pilen for at åbne eller lukke historien)

God tirsdag til jer også!

Lisa

blogger hos Barn i Danmark (optrænende virksomhedspraktik)

HOME-START præsenteres i denne video som en af de mange organisationer, der ligger under Børnesagens Fællesråd. Det er mig og min familiekontakt fra HOME-START, Stina Lønn, som vises i baggrunden sammen med mine drenge Linus og Silas, mens landskoordinatoren for HOME-START fortæller om det arbejde, de har haft stor succes med at starte op i flere kommuner (indslaget om HOME-START starter 1 minut og 45 sekunder inde i videoen).


Har du lidt overskud til en familie, der intet har?

Måske kan du allerede i dag finde overskud til at give en ven eller bekendt en Stina-dag? Der skal ofte ikke så meget til. Find inspiration i 10 gode håndsrækninger til pressede børnefamilier.


Om HOME-START

HOME-START er en selvstændig del af det internationale netværk, HOME-START International. Det blev grundlagt at Margaret Harrison i Storbritannien for mere end 35 år siden, og findes nu i 20 lande over hele verden.

Læs mere om HOME-START på www.home-start.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *