Det er ok at lyve en lillebitte smule … hos det mindre barn

Det er morgen, og du er ved at pakke det sidste, inden turen går over til børnehaven. ”Er du ved at tage dine sko på?” spørger du dit barn. ”JA,” svarer dit barn omgående. Men da du kommer ud i bryggerset til dit barn, kan du ingen sko se, men derimod en rundkreds af bamser, som er meget klar til at holde teselskab!

Selvom du nu højst sandsynligt bliver lidt udfordret i din tålmodighed sådan en travl morgen, så er det faktisk et tegn på en normal og sund udvikling, når dit barn fra 4-årsalderen begynder at lyve lidt. Det er nemlig i den alder, at barnet opdager, at du har andre forestillinger/overbevisninger, end han/hun har, og disse ikke altid stemmer overens med virkeligheden. At barnet kan sige noget, som du tror på er rigtigt, uden det er det. Det er en milepæl i den kognitive udvikling, og sådan skal det være. Så prøv at trække på smilebåndet, selvom det kan være svært, når I er sent på den. Ofte er de små løgne så nemme at gennemskue, at det jo egentlig er meget sødt.

Når dit barn fortæller dig … at han/hun er ved at tage sko på, så planter barnet en overbevisning i dit hoved, og barnet ved, at selvom det ikke er fakta, så er der stor sandsynlighed for, at du nok tror på den overbevisning. Barnet planter egentlig her en overbevisning i dit hoved for at opnå sit eget mål (mere tid til at lege med bamserne).

Når barnet kan forstå, at ikke alle har samme overbevisninger, så har han/hun nået en alder, hvor han/hun kan lege ”lade som om”-lege, fx lege mor, faren eller løve. Barnet vil typisk også kunne hjælpe dig med at finde noget, han/hun ved, at du snart skal bruge, fx dine nøgler. Fordi du vil mangle dem om lidt.

Det er altså en hjælp i sociale interaktioner, når barnet ved, at den anden ikke har samme overbevisninger som det selv.

At vide, at andre har andre bevidstheder, er virkelig en af de store milepæle i barnets kognitive udvikling. Godt nok er det at vide, hvad andre tænker og kunne påvirke andres overbevisninger, et kernelement i det at lyve, men det er også nødvendigt i forhold til social interaktion og kommunikation.

Derfor er det faktisk godt, når din 4-årige begynder at stikke små løgne 😉

Men … de helt små børn prøver ikke at snyde

Før dit barn når 4-årsalderen, tror han/hun, at alle har samme overbevisninger, og at disse stemmer overens med virkeligheden.


Har du for eksempel prøvet … at dit barn siger: ”Det HAR jeg jo gjort!!” og stamper i gulvet, fordi du beder om, at han/hun vasker hænder, efter I er kommet hjem … barnet har gjort det, men kan ikke ”regne ud”, at det har du jo måske ikke set, og derfor beder du ham/hende gøre det. Barnet tror, at det ved alle da, at han/hun allerede har gjort. Disse situationer har alle forældre vist prøvet. 😊

De helt små børn er altid ærlige. Når de leger gemme, kan de finde på at sige, hvor de vil gemme sig. Det ville et større barn aldrig røbe. De allermindste kan simpelthen ikke operere i flere ”overbevisningsverdener”.

Fortæl om nogle sjove guldkorn af løgne, dit barn er kommet med 😊 – del dem med os på vores Facebook-side.