Mig og min lilleven

SONY DSC

Her er Wilma. Wilma går i 0.b på Lyshøjskolen i Kolding.

Ved siden af Wilma står min datter Milja. Hun går i 3.b på Lyshøjskolen og er i år blevet ‘storeven’ for Wilma. Milja har glædet sig rigtig meget til at blive ‘storeven’, for hun kan godt huske, hvordan det var at begynde i 0. klasse og hvor dejligt det var, at hendes ‘storeven’ kunne vise hende lidt rundt på skolen og på andre måder støtte hende i det nye liv som skolebarn.

Milja og Wilma har et særligt venskab med et særligt formål.

Når man går i skole får man hurtigt en bedste ven eller en bonkammerat, man har en sidekammerat og en dukse-partner, man har tøse- og drengegrupper i SFO’en og legegrupper som man mødes med i fritiden, i december kan man have nissevenner og på Lyshøjskolen får man altså også fra skolestart en ‘storeven’. Og når man kommer i 3. klasse får man så selv en ‘lilleven’ at være ‘storeven’ for.

Lyshøjskolen er en stor skole med omkring 1.000 elever, som har taget det med mobning meget seriøst. Der er lagt en klar ‘antimobbestrategi’, så forhåbentligt ingen elever forsvinder i mængden. Skolen har et rigtig godt ry, når vi snakker trivsel. Der bliver lavet flere forebyggende initiativer. Bl.a. går eleverne i strømpefødder eller hjemmesko indendørs, den såkaldte ‘udesko-af-ordning’. Det skulle give en mere hjemlig atmosfære og lægge en dæmper på mobbelysten.

Og så er der den her ‘Venne-ordning’. En ‘storeven’ og en ‘lilleven’ mødes i forskellige sammenhænge. Nogle er planlagte og andre er selvvalgte. Milja har fortalt om, hvordan hele hendes klasse samlet besøger 0.b for at lave højtlæsning for hver deres ‘lilleven’. Andre gange har hun leget med Wilma i et frikvarter. Når skolen tager på udflugter, hvor alle elever skal ud at gå, er det også praktisk, at der er et naturligt match af store og små elever, så de små kan følges med en, de kender godt.

Set med forældreøjne har ordningen mange gevinster og derfor synes jeg, den fortjener at blive ‘vist lidt frem’. Den glæde der var i Miljas øjne, da hun kom hjem og fortalte om Wilma og hvad de havde lavet sammen den første dag, var ikke til at tage fejl af. Jeg vidste, hvor længe hun havde glædet sig til at få at vide, hvem hun skulle være ‘storeven’ for og nu var spændingen udløst! Hun var tydeligvis glad for at have fået Wilma som ‘lilleven’ og hun var 100% opsat på at gå til opgaven med stor entusiasme. Hun besøgte i starten ofte Wilma i frikvartererne og glæder sig hver gang, de skal lave noget sammen i timerne.

SONY DSC

Det element af ansvar, der her bliver lagt på en 3. klasseselev på en fin og overskuelig måde, er helt sikkert med til at danne både de små og store elever og vise dem at hver enkelt elev er en vigtig del af ‘det store fællesskab’. Ud over at give ‘skolens kultur’ videre til de nyeste elever på en naturlig måde, kan ordningen også noget med respekt og ansvarlighed, som efter min bedste overbevisning har værdi for adfærd og selvværd også helt op i de store klasser.

Jeg fik lov at besøge de to venner efter skoletid en dag (for at tage billeder til mit blogindlæg) og det var tydeligt at se, at de hurtigt havde fundet hinanden og drønede rundt på legepladsen i et tempo, hvor fotografen knap kunne følge med:-)

Wilma har også været hjemme og besøge Milja og de to piger glæder sig til snart at finde en dag, hvor Milja kan komme hjem og se, hvordan Wilma bor. Selvom der er 3 års forskel på pigerne, ses det tydeligt, at det er lidt spændende at se hinandens hjem og familie, nu hvor de i starten af skoleåret skrev en historie om hinanden på iPad’en. Miljas startede nogenlunde sådan her:

‘Her er Wilma. Wilma går i 0.b på min skole og er min lilleven.’

God dag derude! Både til små og store venner:-)

Lisa

(Indlægget er skrevet i efteråret 2015)


Måske er jeg inhabil, men sådan en her bør alle børn have!

Jeg lægger ikke skjul på, at jeg er stor fan af Lydia Wienbergs kunst, men her synes jeg simpelthen hun har ramt plet med en super flot plakat, som passer perfekt til børneværelsesdøren.

Hun kalder den Growing Tree og den koster 299,- kr.

Hvis dine børn er lige så vilde med at måle sig, som mine, så er her et fantastisk alternativ til de gængse højdemålere på markedet – og samtidig får du Lydias glade og dekorative kunst ind i huset på en sjov og anderledes måde.

Plakaten indeholder felter, hvor I som familie i fællesskab kan skrive nogle af de ting, som I sætter pris på. F.eks. at være gode til at sige ‘Pyt’ og ‘Undskyld’ eller at huske at give hinanden kram hver dag.

Læs mere om plakaten under Tips og idéer – eller klik her.

Growing Tree


 

6 kommenterer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *