Hallo Winnie!

IMG_8882

Halløjsa! Halloween har for alvor fået opmærksomhed hos danske børn, daginstitutioner, skoler, SFO’er og ja, selv kirkerne er begyndt at holde Halloween-gudstjenester. Der bliver pyntet op med uhygge og lavet græskar med lys. Børnene glæder sig til at løbe udklædte fra dør til dør og tigge slik under trussel om ellers at lave ballade.

Det lyder da ret uskyldigt, gør det ikke?

Men jeg kan alligevel ikke lade være med at stoppe op og tænke lidt over den her tradition, når jeg læser vitser om, at Jehovas Vidner ikke fejrer Halloween, fordi de ikke kan lide, når fremmede mennesker ringer på deres dør. I sig selv er vitsen vel et eller andet sted harmløs, men bag det, ligger rent faktisk en viden, som jeg bliver nysgerrig på…

Halloween ligner en slags fastelavn, bare på en anden tid af året. Og børnene fascineres uden tvivl af det uhyggelige.

Nogen børn i hvert fald.

Og det er her, jeg faktisk synes, at Halloween-kritikere har en rigtig god pointe.

‘Halloween-traditionen rummer dels en gammel keltisk opfattelse af døden og dels nogle elementer af mexikanske dødekulturtraditioner, hvor grundopfattelsen er, at døde kan gå igen, og at de kan vise sig for os som ånder. Ånderne kan være onde, derfor skal de holdes væk med lys, larm og ballade.’ (udtalelse fra Poul Henning Bartholin, domprovst i Århus og kommentarskribent ved kristendom.dk.)

Måske tænker du umiddelbart som mange andre: ‘Er det ikke et spørgsmål om, hvad man ligger i det?’

Måske tænker du lige som mig: ‘Jeg håber virkelig ikke mine drenges vuggestue pynter op med ulækre slanger, der hænger ned fra loftet, farlige græskarhoveder, edderkopper og uhyggeligt musik’

Mine to tvillingedrenge på 3 år har været igennem en hård start på livet og har i visse sammenhænge særlige behov og udfordringer. F.eks. bliver min ene søn meget berørt, når de i vuggestuen spiller klassisk musik. Det påvirker ham. Og sådan tror jeg de fleste små børn har det i mødet med noget, de finder uhyggeligt.

Jeg synes, at vi som forældre skal vise en interesse for at vores børn skal have en vis alder, inden de bliver kastet ud i at lege med ånder eller dæmoner – uanset hvor uskyldigt det måtte se ud.

I vores familie gør vi ikke så meget ud af Halloween. Vi prøver at bruge det som en hyggelig anledning til at udhule græskarhoveder og lave dem så hyggelige som muligt. Og vores store pige var for første gang ude på ‘slik eller ballade’ sidste år, hvor hun lige hurtigt fandt et hvidt lagen hos mormor og begav sig ud på slik-jagt udklædt som spøgelse. Så let slipper vi nok ikke i år, kan jeg mærke; Der er på hendes skole og i hendes klasse inviteret til Halloween-fester og hun glæder sig helt enormt! Det skal hun selvfølgelig have lov til. Hun er 9 år gammel nu og kan godt begynde at forholde sig til lidt ‘fantasy’.

Men i forhold til det faktum, at nogle børn kommer hjem fra vuggestue eller børnehave og har mareridt over alle de uhyggeligheder, de er blevet præsenteret for, så er jeg skeptisk.

Jeg vil selv i dag huske at spørge, om vuggestuen fejrer Halloween ud over de fine græskar, børnene har været med til at lave – og som er et kæmpehit, fordi ‘låget’ kan tages af og hvis man er heldig at dreje det rigtigt, kan det også komme på igen. Faktisk tror jeg, at jeg kender vores institution så godt, at jeg kan gætte mig til svaret…

Hvad tænker du om Halloween? Hvor meget gør I i jeres familie?

God dag fra

Lisa alias Hallo Winnie ‘for en mere hyggelig tilgang til Halloween’

Blogger hos Barn i Danmark

Græskar

Min datter Miljas kreative bidrag til vores lille lysfest:-)


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *