Farveladeakrobatik for fuld udblæsning

Måske har du engang været med i et større projekt i skolen eller i en skrivekonkurrence, som du husker særligt godt, fordi dit mesterværk blev en del af en større udstilling – eller lige frem en af dommerkomitéens favoritter? Man føler sig pludselig lidt som en rigtig kunstner eller forfatter:-)

2014 - supermand tegning    2014 - supermand lærred    2014 - supermand maleri

Kunstprojektet ’Farvelade Akrobaterne’ blev til for at give børn en enestående chance for at arbejde sammen med en rigtig kunstner. I 2014 ’uddannede’ kunstneren Mester88 det første hold farveladeakrobater i Kolding.

Konceptet er enkelt: Et børnehavebarn får et emne, et tomt stykke papir og nogle farver. En ung farveladeakrobat arbejder videre med værket på lærred og krydrer med sit eget personlige præg under kyndig vejledning af kunstneren Rolf Mogensen alias Mester88. Rolf tager så alle lærrederne med hjem i et stykke tid – og vupti; Børnenes tegninger bliver forvandlet til vaskeægte malerier.

Farveladeakrobater i action 2015

Forestil dig lige, hvilken følelse det må give, at se din egen tegning blive forvandlet til et rigtigt maleri! Hvor god en fornemmelse det må være for farveladeakrobaterne at være med i den kunstneriske proces. Og hvilken begejstring det må være for arrangørerne fra værestedet Gademix og kunstneren selv at være med til at fremelske børnenes kreativitet. For nu slet ikke at tale om de stolte forældre, der ser de mange børns succesoplevelser. Intet mindre end en brillant idé!

Projektet er startet op af det sociale værested Gademix i Koldings Sydvestkvarter med støtte fra Kultur Kolding. Indtil videre har det kørt af 2 omgange som beskrevet ovenfor. Malerierne sælges efterfølgende på lærred, som plakat og postkort og indtægterne går til værestedets mange tilbud, bl.a. den populære sommerlejr Jordbrugslejren og den årlige efterårsaktivitet Cirkus Gademix.

Min helt (2014)

Første gang projektet løb af stablen var i vinterferien 2014 under temaet ’Min helt’. Der blev bl.a. tegnet en etbenet supermand, tyve der tisser i en hæk og en ballonskipper.

Her ses en oversigt over alle helte-billederne fra 2014: (Klik på billedet)

Farveladeakrobaterne2014priser

Ferniseringen fandt sted i påsken 2014, hvor Mester88 og alle de unge kunstnere fik disse ord med på vejen af Kristine Karlshøj, som er leder for Kolding Billedskole og Nicolai for børn:

‘Denne udstilling og ikke mindst dette projekt er ganske unikt. Det unikke består i den måde hvorpå projektet er skruet sammen. Det er samarbejdet mellem børn og børn. Mellem børn og unge. Mellem unge og unge. Mellem unge og voksne. At den skabende proces opstår i mellemrummet mellem barn og voksen, og at det får lov til at ske.’

Her ses Dennis fra værestedet Gademix sammen med Rolf Mogensen (kunstneren Mester88). De har sammen lavet et selvportræt af Mester88 med cap og skæg, som ses i baggrunden.

Rolf Mogensen

Hvert billede har sin helt egen historie

Der er en helt særlig historie bag hver af børnenes tegninger. Mor til Lea fra daginstitutionen Kildemosen fortæller om ‘Den Etbenede Supermand’:

‘Lea (3 år) har tegnet Den Etbenede Supermand og når vi herhjemme snakker om Lea’s billede, så fortæller hun, at han bruger det store øje til at se store ting og det lille øje til at se de små bitte ting. Fordelen ved kun at have et ben er, at han kan hinke særlig hurtigt, og liste rigtig stille.’

Lea viser stolt en pakke postkort med hendes maleri på.

Lea og postkort den etbenede supermand

Sjov med min familie (2015)

I 2015 blev successen gentaget under temaet ’Sjov med min familie’ og også her kom der mange gode bud fra børnene, bl.a. Lærkes fine tegning af sin familie og hund.

lrkelillemedbillede        2015 - Min seje familie

Se alle 8 familie-billeder fra 2015 her.

Folkene bag kunstprojektet

Hanna Andresen fra værestedet Gademix er pulsen bag Farvelade Akrobaterne. Hun er en kvinde, der ånder og lever for at give børn og unge oplevelser, der i Gademix’s ånd skaber tryghed, stabilitet og gode relationer, der kan VOKSE, LEVE og GRO. Hun er glad for at initiativet er blevet så godt modtaget og har også kørt det i en lidt mindre udgave ifm. julen 2014 og Gademix’ sommerlejr i 2014 og 2015, hvor Mester88 fik lov til at trylle med et par udvalgte billeder. Lige nu arbejder han med nogle lejrdeltageres værker under temaet ‘Håb for Syriens børn’.

Mester88 er selv fra Kolding-egnen, nærmere betegnet Vesternebel og han havde da heller ikke brug for lang betænkningstid, da Hanna kontaktede ham. Han er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i Kolding og har specialiseret sig i street art og grafitti. Lokalt er han kendt for at få lovliggjort grafitti og han nyder at udbrede kendskabet til streetmiljøets kunst.

Ønsker du mere information om Farvelade Akrobaterne?

Klik ind på www.gademix.dk, hvor du kan læse mere om Farvelade Akrobaterne og de mange andre spændende ting, der foregår i værestedet Gademix i Kolding. Du kan høre radioprogrammet Fra Gedser til Skagen – Gademix, tilmelde dig Gademix’s nyhedsbrev og like deres facebookside.

Information om salg af malerier, plakater mv.

Kontakt Hanna Andresen på ha@kfumsoc.dk

Vidste du?

Metoden med at fortolke eller oversætte børns tegninger er et upcoming Europæisk fænomen. For eksempel kan du ganske kommercielt få omsat dit barns tegning til en sovebamse eller klaskedukke.

Relaterede links

www.gademix.dk

www.mester88.dk

11 kommenterer

  1. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and
    I am waiting for your next write ups thank you once again.

  2. Hey there, I think your website might be having browser compatibility
    issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
    it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
    Other then that, terrific blog!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *