Fødselsdagskompagniet – alle børn fortjener en fødselsdag

Mit datter på 8 år har ‘snart’ fødselsdag. Det er en meget stor begivenhed og hun spørger tit, hvor mange dage der er til, om vi er begyndt at forberede og hvad vi skal lege. Selve fødselsdagsfesten fylder faktisk mere for hende, end hvad hun ønsker sig i gave (selvom det nu også bliver nævnt med jævne mellemrum:-).

Derfor stikker det så dybt i mit hjerte, når jeg læser, at der er børn i Danmark, der ikke oplever at holde fødselsdag for deres venner fra børnehaven eller skolen!

Det kan lyde som en rimelig svær ting at ændre på – vi kan jo ikke gå ind og tilbyde naboen at holde fødselsdag for deres børn. Eller kan vi?

Jeg hørte engang en klog mand fra Aalborg sige til en forsamling; ‘vi har jo alle et ansvar for at hjælpe naboens børn, hvis de går rundt i hullede sko’. Og sjovt nok, så er det en gruppe unge fra selv samme by, der for nogle år siden gik i gang med at undersøge, hvordan de kunne imødekomme familier, der ikke har overskuddet eller økonomien til at arrangere fødselsdage for deres børn.

De kalder sig Fødselsdagskompagniet og engagerer nu over 100 frivillige i Aalborg Kommune.

Fødselsdagskompagniet_billede

Fødselsdagskompagniet er på mange måder en solstråle-historie!

‘Der tilbydes seks forskellige temafester, hvori der indgår masser af leg, latter og udklædte frivillige, som vil gøre deres yderste for, at det enkelte barn får en rigtig god oplevelse af, at blive fejret på sin fødselsdag.’ Sådan står der i den projektbeskrivelse, som foreningen arbejder ud fra. Fødselsdagskompagniet tilbyder økonomisk og praktisk hjælp til afholdelse af børnefødselsdage i familier med kun én indkomst, enlige forsørgere eller familier som på anden måde savner overskud, for eksempel ved langtidsvarig sygdom, mangel på netværk eller lignende.

Mange familier i Aalborg har allerede haft glæde af at arrangere børnefødselsdag sammen med de frivillige i Fødselsdagskompagniet. Og rigtig mange frivillige har haft glæde af at se, hvor stor betydning en lille håndsrækning har! Jeg får helt gåsehud, når jeg forestiller mig lille Alfred på 8 år, der for første gang kan invitere sin klasse med hjem til fødselsdag!

Begejstrede forældre hjælper selv

Da mine tvillinger blev 2 år var jeg selv i en periode af mit liv, hvor overskuddet var så lille, at jeg var ved at nedprioritere denne ellers så fantastiske begivenhed. Min mand nedlagde dog veto og der blev holdt en dejlig fødselsdag sammen med familien. Men jeg kan levende sætte mig ind i, at det for nogle kan være svært at finde kræfter, energi eller penge til at invitere børnehaven eller klassen hjem til fest. Og er du så ikke en del af et netværk, hvor det er naturligt at hjælpe hinanden, så kan jeg godt forstå, at Fødselsdagskompagniet kan blive dit barns fødselsdags redning. Og hvilken begejstring og lettelse der må være i dit hjerte over at nogen vil hjælpe dig!

Fødselsdagskompagniet går ikke ind og ‘tager over’, men arrangerer fødselsdagen i tæt samarbejde med dig som forælder i det omfang, du har overskud til det.

Du som forælder mærker dermed glæden ved selv at være en del af forberedelserne samtidig med at du oplever, hvor fantastisk Fødselsdagskompagniet medvirker i festlighederne og bliver til der er ryddet helt op. Nogle er blevet så begejstrede for konceptet, at de har meldt sig som frivillige, så snart de fik overskud til det.

Masser af medmenneskelighed og ansvarsfølelse

Der er masser af ressource-personer i Aalborg, der gerne vil være med til at praktisere medmenneskelighed og vise ansvarsfølelse overfor deres medborgere. De over 100 frivillige håber, at deres engagement i Fødselsdagskompagniet vil smitte af på andre, så vi bliver bedre til at ‘se hinanden’ i dagligdagen.

Fødselsdagskompagniet

Pris for at være ambassadører for fællesskabet

Flere havde indstillet Fødselsdagskompagniet til Fællesskabsprisen 2014, bl.a. en familie der havde fået hjælp til at holde 3 børns fødselsdage på 17 dage.

Og de fik (selvfølgelig) prisen!

Begrundelsen var helt enkel: ‘Fødselsdagskompagniet består af en gruppe borgere, der så et behov og følte at de burde handle. Og det gjorde de så, helt uselvisk. De er fællesskabsambassadører og derfor modtager de Fællesskabsprisen 2014.’

Politiker Mette Frederiksen er med til at uddele den årlige fællesskabspris og hun siger; ‘Fællesskabsprisen er et skulderklap til de tusindvis af danskere, der hver dag yder en ekstraordinær indsats for andre og for vores fælles samfund. De har min dybeste respekt og jeg glæder mig til igen i år at følge de ildsjæle, der ikke kun arbejder for deres egen skyld, men som gør en indsats for fællesskabet og for os alle sammen.’

Den daglige leder af arbejdet, Lene Østergaard, fremhæver også fællesskabet som den store vision bag projektet: ‘Ideen med Fødselsdagskompagniet var at løse et konkret behov i Aalborg, men også at sætte fokus på, hvor lidt der skal til for at gøre en forskel i hverdagen. Vi drømte om en by, hvor folk turde klippe ligusterhækken et par centimeter lavere og få øjnene op for de behov, der ligger lige omkring hjørnet. Vi drømte ligeledes om en by, hvor flere ville begynde at tænke sig selv ind som en ressource i forhold til de sociale udfordringer, som er i vores by.

Denne solstråle-historie viser i al tydelighed, at udfordringer bliver knap så tunge, når vi løfter i flok.

Hvor der er vilje, er der vej!

Lisa Bærentsen

Blogger hos Barn i Danmark

[hr]

Links relateret til denne artikkel

www.fødselsdagskompagniet.dk

www.facebook.com/fodselsdagskompagniet

www.faellesskabsprisen.dk

[hr]

Besøg os på facebook og vind en flot ABC-plakat

Besøg Barn i Danmark på www.facebook.com/barnidanmark. Lige nu kan du deltage i lodtrækningen om 2 stk. ABC-plakater af Lydia Wienberg. Lodtrækningen finder sted, når vores facebookside har 500 likes, så føl dig endelig fri til at like og dele:-)

Barnidanmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *